neděle 17. prosince 2017

Ořechové věnečky

Třetí adventní neděle je tu a tak je čas na první letošní Vánoční recept. Ořechové věnečky jsou křehké a krásně se rozplývají na jazyku. Jako malá jsem je tolik nemilovala, měla jsem raději cukroví s krémem, ale pro milovníky cukroví jako jsou vanilkové rohlíčky apod. je tento recept ideální. Ta ořechová chuť je prostě nezaměnitelná a pro mě jsou ořechy rozhodně jednou z hlavních vůní a chutí Vánoc. 

  • 450g hladké mouky
  • 330g másla
  • 100g lískových ořechů
  • 50g vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • moučkový cukr na obalení


Nejdříve si v míse vyšleháme žloutky, cukr a změklé máslo, poté přisypeme mouku a na jemno nasekané ořechy a vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout v lednici. Než s těstem začneme pracovat, vyndáme ho z lednice, aby se zahřálo na pokojovou teplotu, stačí asi tak půl hodinky. Mezitím si připravíme mlýnek a nástavce. Pomocí mlýnku tvoříme stejné proužky, které stočíme do věnečků a vkládáme na plech vyložený pečícím papírem, těsto během pečení objem moc nezvětší, proto můžeme věnečky dávat blíže k sobě. Pečeme na 200°C dokud věnečky nezpevní. Ihned po vytažení z trouby je obalujeme v moučkovém cukru.

Dobrou chuť ;-)


Žádné komentáře:

Okomentovat