- 1 balení listového těsta
- cca 6 menších cuket
- 200g sýru
- 240g zakysané smetany
- 1 větší stroužek česneku
- čerstvá petržel
- sůl
- pepř
- sladká mletá paprika
- italské koření
- 1 malé vejce
- olivový olej
Na cuketový koláč si připravíme kulatou koláčovou formu, kterou si vyložíme pečícím papírem. Z listového těsta si vyválíme 2 tenčí placky. Do formy dáme nejdříve jednu vrstvu těsta a ořízneme případné přečnívající kusy. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme 100g nahrubo nastrouhaného sýru a zakryjeme druhou vrstvou těsta, propícháme vidličkou a dáme péct na 240°C na 10 min. Mezitím si škrabkou na brambory (doporučuji raději tento typ, jde to s ní lépe) vytvoříme z cuket tenké plátky a v misce si smícháme zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, cca lžičku mleté papriky a lžičku italského koření (koupíte např. v Zahradě Lisý v Králově Dvoře), sůl, pepř, nasekanou petržel a na jemno nastrouhaný zbytek sýru. Po deseti minutách vyndáme těsto z trouby a potřeme ho směsí ze zakysané smetany. Teplotu v troubě snížíme na 180°C. A nakonec už zbývá se jen obrnit trpělivostí a motat a motat - fantazii se meze nekladou ;-) Pro lepší chuť doporučuji každý druhý plátek cukety před zamotáním lehce okořenit. (Pokud vám nějaká cuketa po zamotání zbude, můžete vyzkoušet tento recept.) Cuketu zakápneme lehce olivovým olejem, osolíme a opepříme a dáme péct dalších 30-40 min.
Koláč je možné konzumovat jak teplý, tak studený a výborně chutná také se sladkou chilli omáčkou.
Dobrou chuť ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat