středa 8. června 2016

Bezová limonáda


Každý rok už asi po dobu tří let se chystám, že vyrobím domácí bezovou limonádu, ale pokaždé jsem si vzpomněla, až když byly květy odkvetlé. Letos se mi konečně povedlo vystihnout ten správný moment a tak tu pro vás mám recept na vynikající bezovou limonádu, která je v tomto počasí ideálním osvěžením, protože je prokázáno, že černý bez snižuje tělesnou teplotu :)
  • 4 l vody
  • 380g cukru
  • cca 190g bezových květů
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1/2 - 3/4 lžičky sušeného droždí
  • velký hrnec
V hrnci si nejprve převaříme vodu a počkáme až vychladne, mezitím můžeme přidat citrónovou šťávu. Když je voda už jen lehce vlažná přidáme cukr a mícháme až do úplného rozpuštění, přidáme droždí a nakonec bezové květy a vše překryjeme potravinářskou fólií, tak aby květy nevyplavaly ven a necháme minimálně 12 hodin. Po 12 hodinách si připravíme lahve a přes sítko do nich přelijeme limonádu. Skladujeme nejlépe v ledničce nebo na nějakém chladnějším místě. Pokud budete limonádu skladovat mimo lednici v pet lahvích, doporučuji neutahovat uzávěr úplně, protože droždí stále pracuje a lahev by mohla prasknout.  
Dobrou chuť ;-)
P.S.: Příště - bezový sirup ;-) 



Žádné komentáře:

Okomentovat