Náplň:
- 5 středních jablek
- 100g cukru
- 2 lžičky skořice
- 1 vanilkový cukr
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 50g másla
- žloutek na potření
Z hladké mouky a másla si vypracujeme těsto, pokud se příliš rozpadá přidáme trochu vody, těsto by se nemělo lepit. Zabalené do potravinářské folie ho necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky, přidáme cukr, skořici, hladkou mouku a máslo, vše promícháme a necháme odstát, poté slijeme přebytečnou šťávu.
Polovinu těsta si vyválíme na velikost koláčové formy, na těsto nalijeme směs jablek a přikryjeme vyválenou druhou polovinou těsta, těsto propícháme vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo (já jen trochu neodhadla velikost vrchního kusu těsta :D). Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme nejprve asi 10-15min na 200°C, poté teplotu stáhneme na 160°C a pečeme dalších 30-40min.
Upečený koláč můžeme posypat moučkovým cukrem a podávat se šlehačkou :)
Dobrou chuť ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat